Z B's profile

School project 2014. - Sremski Karlovci


Predmet zadatka je uređenje straog centra Sremskih Karlovaca, koji tradicionalno predstavljaju Trg Branka Radičevića i Trg patrijarha Brankovića, i njegovog neposrednog okruženja u cilju povećanja funkcionalnosti kao i turističke atraktivnosti grada potencijalnim uvođenjem novih sadržaja, ili bolje povezivanje već postojećih. Imajući u vidu blizinu zanimljivih turističkih destinacija kao što su Stražilovo, koje važi za jedno od najposećenijih izletišta u zemlji, i Petrovaradin, kao i blizinu Dunava koja otvara mogućnost rečnog turizma, bitno je centralni sadržaj povezati sa širom okolinom i ispitati mogućnosti unapređenja.

Prostor za uređenje, pored dva gore pomenuta trga, obuhvata i zelenu površinu između državnog puta M-22/1 i ulice Ivana Mažuranića sa kompleksom pijace, kao i deo uličnog niza u Mažuranićevoj ulici orijentisanog prema državnom putu. Tu treba obratiti pažnju na mogućnost uvođenja novih gradskih sadržaja i aktiviranje samog centra, poboljšanje kretanja turista proširenjem pešačkih zona i boljim povezivanjem istih kako unutar centra tako i u širem okruženju, estetskog oplemenjivanja prostora, zaštitu istorijskih objekata u tom procesu kao i očuvanje duha i price grada itd.

Probleme predstavlja stacionarni saobraćaj koji bi trebalo bolje urediti, odsustvo toka obilaska i jasne povezanosti kulturnih i zabavnih sadržaja koje Sremski Karlovci i njihova okolina imaju da ponude. 
   
U želji da „proces tranzicije i prelazak na tržišne mehanizme delovanja usmeri u pravcu kvalitetnog razvoja grada“ zadatak nalaže da se osmisli prezentovanje već postojećih i preispita mogućnost uvođenja novih sadržaja, ali da se pritom očuva tradicionalni duh mesta. Privlačenje investitora kroz visoku funkcionalnost i atraktivnost centra, i mogućnost povezivanja sa širim gradskim i prigradskim područjem kako kontekstom priče grada tako i boljom organizacijom kretanja kroz grad.


School project 2014. - Sremski Karlovci
Published:

School project 2014. - Sremski Karlovci

Old City Center in Sremski Karlovci

Published: