TORUS - pavilón umenia 
V rámci príprav  mesta Bánska Bystrica na kandidatúru o post Európskeho mesta kultúry vznikla zo strany mesta požiadavka vytvoriť koncept, ktorý by návštevníkov mesta navigoval ku kultúrnym inštitúciám v meste, prípadne iným zaujímavým miestam v meste.
Ja som v rámci tohto projektu pracoval s myšlienkou vytvoriť nový priestor kde by sa mohli združovať pouličný umelci. Vytvoril som pavilón, umiestnený v parku pod múzeom SNP- jednou z najväčších dominánt mesta. Na kraji parku sa nachádza staré nevyužívané ihrisko z ktorého ostali už len betónové bloky, umiestnenie pavilónu na toto miesto dáva priestoru druhú šancu a z miesta ktorému sa ľudia vyhýbajú, vznikne atraktívny priestor.
Tvar pavilónu vychádza z tvaru vtáčieho hniezda, konštrukcia je z vrstveného kovu s povrchovou úpravou hrdze- Corten. Vrstvenie materiálu umožňuje vytvoriť štruktúru cez ktorú je vidieť dnu. Čo umožňuje z vonku vidieť že v pavilóne sa niečo deje ale zároveň nie je vidieť čo. V medzeriach medzi vrstvami sú vložené polopriehľadné plastové panely s reflexnou úpravou, inšpirované oknami na pamätníku SNP. Štruktúra na pavilóne má reflektovať štruktúru z pamätníka- štruktúru na betóne, ktorá ostala po drevenom debnení pri liati betónu. Vo vnútri pavilónu je po obvode sedenie a z vonkajšej strany sa nachádza obruč na ktorej sú vyrezané mestské pamätihodnosti a zaujímavé miesta s inštrukciami ako sa k ním dostať.
V pavilóne sa môžu konať koncerty pouličných umelcov , divadlo, bábkové divadlo, čítanie poézie, tanečné vystúpenia, výstava umeleckých diel,...využitie objektu je možné skoro celý rok.
TORUS
Published:

TORUS

Published: