Jesse Zeper's profile

Architectural design - Context

Introductie
Voor de minor Dutch Architecture, die aangeboden wordt door ArtEz, hebben wij in de eerste 10 weken 7 maquettes moeten maken. Alle maquettes hebben een verschillend thema en zijn gemaakt aan de hand van een opdracht. De thema's en opdrachten worden  elk in zijn eigen portfolio onderdeel verder uitgelicht en er wordt in elk portfolio onderdeel gereflecteerd op de gemaakte opdracht.​​​​​​​

Dit portfolio onderdeel gaat over opdracht 5: Maquettes context
Het thema van deze opdracht was context. Hoe reageer je op verschillende gegeven omgevingstypen?

In de opdracht stond omschreven dat elke windrichting een verschillende type context bevatte. Aan de noordzijde was een bos gesitueerd, aan de oostzijde stond een appartementen complex met 20 studenten, aan de zuidzijde was een drukke doorgaande weg en aan de westzijde een zeer nieuwsgierige buurman. De manier waarop er gereageerd werd op de gegeven context moest duidelijk worden in een 5 tal kleine maquettes. 

In de reeks is te zien dat de er aan de oost en westzijde zoveel mogelijk wordt geprobeerd om de context af te sluiten. De woning is sterk gericht op het noorden en zuiden. Deze beide gevels zijn dan ook open gemaakt en deels omkaderd door de kopse kanten van het dak. 

De plaatsing op de kavel van de woning draagt ook bij aan het reageren op de context. In de eerste maquettes is nog te zien dat die strak aan de zuid kant is gepositioneerd, later in de reeks is te zien dat de maquette meer naar het noorden is verplaatst om ervoor te zorgen dat ook de zuid kant meer genegeerd wordt. 

Al met al is het eindresultaat minder dan dat ik in gedachte had, door het materiaal gebruik lijkt het op een bungalow wat in eerste instantie niet de bedoeling was. Ook is het ontwerp zelf naar mijn mening niet sterk, het lijkt op een hele 'normale' woning.
Reflectie
De opdracht is één van de mindere opdrachten en dit heeft vooral met het eind resultaat te maken. Het proces verliep goed, wel vind ik achteraf dat ik met een paar zwakke oplossingen het gereageerd op de context om mij heen. Het is nu zo dat ik een model heb gebruikt om kleine verbeteringen toe te passen in plaats van er een in zijn totaliteit sterker ontwerp neer te zetten. Ook de materiaal keuze is achteraf naar mijn mening geen goede keuze geweest. Het was niet de bedoeling dat er een houten bungalow zou komen te staan. Iets dat nu wel geïnterpreteerd kan worden door de lollystokjes die gebruikt zijn als gevelbekleding.
Architectural design - Context
Published:

Architectural design - Context

Published: