Kazimir Bison's profile

VR Prothese training

https://vrscout.com/news/exploring-prosthetics-vr/
VR Prothese Training
Door middel van Virtual Reality (VR) is het mogelijk te trainen met een armprothese, zonder een fysieke armprothese. In kun je VR een virtuele representatie van een armprothese projecteren in de virtuele wereld, op de plek waar het verloren deel van je arm zat.

Ontwerp uitdaging
Hoe kan ik met extended reality (XR) het huidige prothese training proces, tot op het moment dat de patiënt de prothese heeft, verbeteren?

Waar rekening mee houden?
Het idee is dus een VR training tijdens het revalideren na de operatie, tot aan dat de prothese is geproduceerd. Het ontwerpen van zo'n training brengt veel uitdagingen.

Dit zijn een paar dingen waar ik rekening mee heb gehouden.

Een training ...

die feedback geeft bij te veel kracht
Je wil tijdens de training door hebben wanneer je te veel kracht geeft, om zo controle te krijgen over de krachtregeling in de prothese arm. (Niet een fysieke prothese, maar een virtuele presentatie van een prothese)

die leuk/motiverend is
Huidige trainingen worden soms als saai en moeilijk ervaren, dat is demotiverend. Het concept moet dus zorgen dat het leuk is zodat de patiënt gemotiveerd blijft om te oefenen.

die regelmatig wordt gebruikt
Op dit moment trainen patiënten bij de kliniek. Tussen de afspraken in zouden ze eigenlijk de mogelijkheid moeten hebben om ook te trainen. Hoe regelmatiger getraind wordt, hoe beter de patiënt is voorbereid op de fysieke prothese.
Bestaande VR training
Hier vertelt Ivan Phelan's tijdens zijn presentatie, bij Unite Europe in 2017, over de problemen die hij samen met zijn team heeft ondervonden bij het maken van een prothese training in VR.
Toevoegen van fictief (huis)dier
Mijn idee is om een fictief huisdier toe te voegen aan de ervaring.

Je kunt bij de training o.a. ...

het dier aaien. Dat is een simpele interactie, mooi voor een van de eerste interacties met het dier. De eerste interacties zijn makkelijk en daarna kun je steeds moeilijker interacties uit proberen.

eten en drinken geven. (Voer van dieren zit soms is moeilijke verpakking, net als sommig van je eigen eten is verpakt)

met het dier spelen, door bijvoorbeeld een bal te gooien. Dit is een moeilijke interactie, normaal gesproken gaat dit heel natuurlijk. Maar de timing om de bal los te laten op het juiste moment lijk me een lastige taak voor iemand met een prothese.

trucjes leren aan het dier. Trucjes oefenen gaat vaak gepaard met zowel spraak als gebaren met je lichaam. Veel van de gebaren doe je met je armen. Vingers zijn lastig om onder controle te krijgen. Het lijkt misschien makkelijk, omdat dit ook natuurlijk gaat met een eigen arm.

Kinectimals schetst een goed beeld van mijn idee bij het toevoegen van een dier aan de VR Prothese Training.
Waarom fictief?
Mensen kunnen om heel veel redenen (een deel van) een ledemaat kunnen zijn verloren. Een van die redenen kan zijn door de beet van dier. In de game verzorg je daarom een fictief dier. Zo komt een patiënt niet de reden van de verlies tegen in een training.
Meer lezen over dit project?

Lees hier de volledige rationale:
VR Prothese training
Published: