Romy de Vries's profile

Ecocities. (2020)



Van boardgame naar Citybuilder
2 pabo studenten zijn bezig met het ontwikkelen van een boardgame voor basisschoolkinderen waarin het gaat om kinderen bewust te laten maken over duurzaamheid. Het bordspel werkt met 3 pilaren waarin balans moet worden gehouden.  People, Planet en Production. Met dobbelen, en het leggen van, gebouwen voor deze 3 pilaren, kunnen er punten worden verdiend. Degene met de meeste punten wint.

Graag willen ze dat wij dit bordspel vertalen naar een digitale omgeving, omdat er op basisscholen vaker met Ipads wordt gewerkt en zo kan zo een spel makkelijk worden ingehaakt tijdens een les. Een eis was om het spel individueel te kunnen laten spelen.




Gevolgen
Na 8 weken heeft het spel zich gevormd tot een citybuilding game, waarin het gaat om de hoeveelheid inwoners. Hoe meer balans je weet te houden tussen People, Planet en Production, hoe meer inwoners je krijgt. Als je minder duurzame keuzes maakt, zal dit gevolgen hebben op de stad, en zullen de inwoners vertrekken. 




Hoe wordt het gespeeld? 
Het spel zal in de klas worden gespeeld (of kan ook virtueel), er wordt een tijd aangegeven waarin iedere scholier kan werken aan zijn of haar eigen stad. Na deze tijd zullen de resultaten worden verzameld en wordt er gezamenlijk gereflecteerd op de keuzes die zijn gemaakt. Waarom heeft de ene klasgenoot heel veel geld? En de andere weer heel veel inwoners? Op deze manier is de kans dat ze sneller zullen nadenken over de consequenties van het maken van bijvoorbeeld niet duurzame keuzes. 

Het prototype, wat is gemaakt in Figma, is nagebouwd in de game-engine Unity tot een werkende game, waarin je zelf ook de wegen kan bouwen.


Ecocities. (2020)
Published:

Ecocities. (2020)

Published: